SAD dodelile Srbiji bespovratnu pomoć od 22 miliona dolara

Photo: Beta

SAD će sa bespovratna 22 miliona dolara pomoći jačanje konkurentnosti privrede u Srbiji, vladavine prava, unapređenje uprave i suzbijanja korupcije.

Dva sporazuma o tome su danas potpisali američki ambasador Kajl Skot i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Skot je istakao da su SAD od 2001. godine pomogle u Srbiji asfaltiranje ulica, obnovu škola, socijalnih ustanova, spomenika kulture i „druge reforme za dobrobit građana koje se ne mogu uočiti na prvi pogled“.

Druga vrsta pomoći je rad s vladinim i nevladinim organizacijama na reformama važnim za demokratski ekonomski razvoj i dobrobit građana“, rekao je ambasador.

Dodao je da je uz pomoć SAD olakšano postalo i transparentnije izdavanje građevinskih dozvola, usklađivanje sa zahtevima inspekcije i smanjenje mogućnosti za korupciju zbog čega je Srbija među 10 zemalja sveta po brzini izdavanja tih dozvola.

Brže izdavanje građevinskih dozvola je, kako je rekao, omogućilo otvaranje novih radnih mesta i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Američka pomoć je omogućila i renoviranje zgrada prekršajnih sudova i unapređenje upravljanja predmetima i elektronskim registrima, što je smanjilo 100 miliona evra sudskih troškova i broj starih predmeta i do 80 odsto.

Skot je rekao da je američka pomoć omogućila i uvođenje elektronske uprave u 83 opštine što je građanima pojednostavilo posao upisa adrese.

„Pomogli smo i da se uradi nacrt i sprovede prvi zakon o zaštiti uzbunjivanja čime je prijavljivanje korupcije postalo lakše i bezbednije“, rekao je Skot i naveo da je „američka pomoć dokaz posvećenosti da Srbija postane članica EU“ i da Srbiju bude demokratska i napredna.

Ministarka Joksimović je novinarima rekla da iako „Srbija i SAD uvek imaju uspone i padove u političkim odnosima, odnosno dobre i manje dobre relacije.., neupitno je da SAD konkretno pomažu Srbiji u razvoju“.

Dodala je da se američka bespovratna finansijska pomoć od 2001. godine od skoro milijardu dolara koristila za reforme i razvoj, uz stvaranje efikasnije administracije, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou.

Dodala je da su SAD pomogle Srbiji i preko projekta razvoja opština juga i jugozapada Srbije koje ne spadaju u razvijene i da se nada da će se ta pomoć nastaviti.

TV K::CN