Potraga za mladićem zbog seče drveta u Košutnjaku uoči Prvog maja

Tužilaštvo je poslalo zahtev policiji da utvrdi identitet osobe koja je posekla drvo u Košutnjaku uoči Prvomajskog uranka, pošto je reč o krivičnom delu za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.
Povodom nedozvoljene seče drveta u Košutnjaku 30. aprila, Drugo osnovno tužilaštvo pokrenulo je po službenoj dužnosti predistražni postupak za krivično delo „pustošenje šuma“, za koje je zaprećena zatvorska kazna do tri godine.

Tužilaštvo je policiji poslalo zahtev da utvrdi identitet počinioca krivičnog dela, rekla je za Tanjug portparolka Tužilaštva Milica Ljubičić.

Reč je o nedozvoljenoj seči drveta u parku Košutnjak, koji je zabeležila kamera Tanjuga, tokom pripreme izveštaja u susret tradicionalnom prvomajskom uranku.

Krivični zakonik je propisao novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine za svakog „ko protivno propisima ili naredbama nadležnih organa vrši seču ili krčenje šume, ili ko oštećuje stabla ili na drugi način pustoši šume ili obori jedno ili više stabala u parku, drvoredu ili na drugom mestu gde seča nije dozvoljena“.

Takođe, ko seče drvo u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku ili u drugoj šumi sa posebnom namenom, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine, propisuje Krivični zakonik.

 

Izvor: Tanjug