Parada pobede u Moskvi, rusko naoružanje na dlanu

Na Crvenom trgu u Moskvi, tradicionalno, održava se vojna parada povodom Dana pobede. U vazdušnom delu parade učestvuje 75 posada operativno-taktičkog, vojno-transportnog i vojnog vazduhoplovstva. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Paradi, na poziv predsednika Rusije.

Na Paradi pobede na centralnom moskovskom trgu učestvuje više od 12.500 vojnika.

Biće prikazan novi robotizovani tenk „uran 9“ i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

„Višenamenski robotizovani borbeni kompleks ‘uran 9’ naoružan je protivtenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. ‘Uran 9’ može sam da locira mete, ali odluku o paljbi donosi komandir vozila koji sedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od ‘urana 9′“, navodi Bi-Bi-Si.

Na vojnoj paradi biće predstavljen i „robotizovani diverzant“, vozilo „uran 6“, koje se koristi za čišćenje mina. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi biće prikazan terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Biće prikazan i novi dron „Korsar“, koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. „Korsar“ ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Na nebu iznad Moskve biće strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, „mig 29“, presretači „mig 31BM“, lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25.

Očekuje se da će biti viđeni i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, „suhoj 57“ (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Avioni „mig 31“ će preleteti Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete „kinzal“, koje mogu uništiti i nosače aviona.

Jedan komentar
TV K::CN