Otvoren dečji hematoonkološki centar u Nišu

Dve godine nakon postavljanja kamena temeljca, na inicijativu udruženja roditelja dece obolele od raka, u Nišu je danas otvoren prvi dečji hematoonkološki centar. U Srbiji svakog dana od malignih bolesti oboli oko 350 dece, dok 1 dete nedeljno izgubi život.

Od dana kada je postavljen kamen temeljac, do danas, kada je otvoren novi centar za decu koja boluju od malignih bolesti, prošle su dve godine. Čekanje se na kraju isplatilo, jer Niš od sada ima bolnicu koja će deci, teške bolesničke dane, pokušati makar malo da učini boljim. Zajedno sa decom i roditelji su čekali na završetak ovog projekta. Sandra Jovančić, jedan je od roditelja deteta koji se bore sa ovom opakom bolešću. Njeno dete je imalo samo trinaest meseci kada su saznali da boluje od leukemije. Lečenje su počeli, kako kaže, u 60 kvadrata, tako da ne čudi što im sada deluje nestvarno kada vide novu zgradu koja ima 750.

Najveću zaslugu što će mališani, ali i njihovi roditelji, konačno imati adekvatno mesto boravka tokom lečenja ima NURDOR. Uz preko 50 donatora, oni su pokrenuli inicijativu i obezbedili najznačajnija sredstva za izgradnju centra.

Kako dodaje predsednica NURDORA, dete kada uđe u bolnicu i u svoju borbu sa borbu sa malignim bolestima, izgubi svoje detinjstvo.

Vrednost objekta iznosi 100 miliona dinara. Bolnica se sastoji iz dva sprata. Sadrži 15 postelja, i 15 mesta za spavanje roditelja, opremljeni su savremenom opremom, ali i igračkama za decu, koje bi trebalo da pomogne deci, da ne misle na bolest, već na svoje detinjstvo.

TV K::CN