„Napade na crkve izveli članovi iste porodice“

Šef indonežanske policije je izjavio da su bombaši samoubice u napadu na tri crkve u toj zemlji za koje je odgovornost preuzela ID, bili članovi iste porodice.

Tito Karnavijan, šef policije, rekao je da je u napadima ubijeno najmanje 11 ljudi, a da su ih izveli – otac, majka i četvoro dece uzrasta od devet do 18 godina.

AP prenosi da je Karnavijan rekao da je ova porodica boravila u Siriji, gde je Islamska država do skora kontrolisala veliki deo teritorije.

On je kazao da je otac aktivirao automobil bombu, dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, a majka je izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta 12 i devet godina.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je bombaške napade u Surabaji, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao „varvarskim“, preneo je Rojters.

„Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih“, rekao je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa Karnavijanom.

U saopštenju Islamske države koje je prenela njena novinska agencija Amak navedeno je da su „tri napada mučenika donela smrt za 11 i ranjavanje za 41 čuvara crkava i hrišćana u gradu Surabaja u pokrajini Istočna Java u Indoneziji“.

Rojters naglašava da Islamska država nije iznela nikakve druge detalje niti pružila dokaze tvrdnje.

AP je preneo ranije da je prvi napad izveden tokom mise u katoličkoj crkvi Santa Marija, gde je ubijeno četvoro ljudi, uključujući napadača.

Nekoliko minuta kasnije u eksploziji u crkvi Diponegoro ubijeno je dvoje ljudi, a još dvoje je izgubilo život u napadu na crkvu Pantekosta.

Ostale žrtve preminule su u bolnici.

Podseća da se u Indoneziji živi pretežno muslimansko stanovništvo i da posle bombaškog napada islamista koji se dogodio 2002. na Baliju, kada je ubijeno 202 ljudi, Indonezija vrši neprekidan pritisak na ekstremiste.

Međutim, zemlja je, kako je navela američka agencija, suočena sa novom pretnjom zbog jačanja Islamske države na Bliskom istoku čime se oživljavaju lokalne ekstremističke mreže.

TV K::CN