UN traže istragu o neredima u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na kojoj će razgovarati o jučerašnjim neredima. Najmanje 58 osoba je ubijeno, a 2.700 ranjeno kada su izraelske snage otvorile vatru tokom protesta protiv otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu. Za danas najavljeni novi protesti. Britanija traži istragu o nasilju u Pojasu Gaze.

Dan posle izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je najmanje 58 osoba ubijeno, Palestinci sahranjuju mrtve. Najavljeni su novi protesti, ali manjeg obima.

Kancelarija UN za ljudska prava osudila je „užasno smrtonosno nasilje“ Bezbednosnih snaga Izraela u Pojasu Gaze tokom jučerašnjih protesta i poručila da je izuzetno zabrinuta zbog onoga što bi moglo danas da se dogodi. Poziva na nezavisnu istragu.

Portparol te kancelarije UN Rupert Kolvil rekao je na redovnom sastanku UN u Ženevi da je Izrael imao pravo da brani svoje granice prema međunarodnom pravu, ali da smrtonosna sila može da bude upotrebljena samo kao poslednja opcija te da ona nije bila opravdana time što su Palestinci prilazili graničnoj ogradi.

Na zahtev Kuvajta, danas će biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN. Predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca, prenosi AP.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

TV K::CN