Incijativa mladih: Festival ‘Merdita, dobar dan!’ biće održan, nadležni da reaguju na pretnje SRS-a

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas nadležne institucije da reaguju na nove pretnje poslanika Srpske radikalne stranke Miljana Damjanović da će sprečiti održavanje festivala „Merdita, dobar dan!“ i saopštila da će manifestacija biti održana.

„Ovo nacionalističko divljanje se nastavlja pre svega zbog nepostojanja pravovremene reakcije nadležnih institucija na pretnje i govor mržnje, kao ni na činjenicu da Vojislav Šešelj i dalje sedi u Narodnoj skupštini iako kao osudjeni ratni zločinac po Zakonu o izboru narodnih poslanika nikako ne može da nastavi svoj mandate“, navela je Inicijativa mladih povodom najave Damjanovića da će predstavnici SRS predati dopis sa obaveštenjem Ministarstvu unutrašnjih poslova da će funkcioneri, članovi i simpatizeri radikala 30. maja sprečiti „političi, antidržavni i antiustavni“ festival.

Inicijativa mladih navela je da se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištini, što je cilj Vlade Srbije, ne može ostvariti u Briselu, već mora pronaći svoju suštinu u saradnji ljudi.

„Inicijativa neće ustuknuti pred pretnjama i nasiljem, i nastaviće da zajedno sa partnerima iz regiona radi na zbližavanju društava medju kojima radikali žele da vide zidove i masovne grobnice“, naveli su u saopštenju.

Poručili su da se „ćutanjem kompletnog državnog vrha, nepostojanje reakcije policije i tužilaštva direktno podržava radikalsko huškanje na nasilje, sejanje mržnje i straha“.

Naveli su da „radikali neće sprečiti održavanje festivala, ali ćutanje vlasti i blaga reakcija javnosti ne doprinose približavanju dva društva, u ovom slučaju kroz upoznavanje kosovske savremene kulturne scene“ i dodali da „političke elite, policija i tužilaštvo ne smeju više ćutati i ignorisati otvorene pretnje nasiljem, već odmah reagovati i stati u odbranu slobode izražavanja, slobode okupljanja i zaštite bezbednosti ljudi“.

Festival „Merdita, dobar dan!“ biće održan i otvoren za sve one koji su spremni na dijalog o prošlosti i budućnosti zasnovan na vrednostima koje prevazilaze nacionalističke okove, najavila je Inicijativa mladih.

Jedan komentar
TV K::CN