Hipertenzija – tihi ubica

Hipertenzija nije samo bolest, već i veliki faktor rizika. Zbog toga je veoma važno podići svest građana o značaju redovnog kontrolisanja krvnog pritiska, saopštavaju iz Instituta Niška Banja. Lekari medicinske sestre i fizioterapeuti ove zdravstvene ustanove organizovali su akciju „U susret svetskom danu borbe protiv hipertenizije“, u okviru koje su posetiocima pokazivali kardiološke vežbe i davali savete o zdravim životnim navikama.

 

Loše životne navike, neredovna zdravstvena kontrola, nedovoljna svest o značaju hipertenzije, dovode do povišene vrednosti krvnog pritiska. To dalje uzrokuje oštećenje srca, bubrega, mozga, ili nekog drugog vitalnog organa, upozaravaju iz Institua Niška Banja. Na taj način kako kažu, povišen krvni pritisak postaje tihi ubica koji može narušiti kompletno zdravlje ljudi.

 

Posetioci koji su došli da provere svoj pritisak kažu da im pomažu lekovi i saveti lekara i svesni su rizaka neredovne kontrole.

 

Doktor Bojan Ilić podseća da se najviše kardiovaskularnih bolesti dešava usled povišenog krvnog pritiska. Dodaje da se povišen krvni pritisak može uspešno regulisati.

 

Institut Niška banja posebno insistira na razvijanju svesti o zdravim navikama kod najmlađih. Učesnici manifestacije bili i učenici osnovne škole Ivan Goran Kovačić koji su zajedno sa fizioterapeutima radili vežbe i učili o značaju fizičke aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TV K::CN