Dan biblioteke Stevan Sremac u Nišu

Jedna od najstarijih biblioteka u Srbiji, Stevan Sremac u Nišu, broji 30 hiljada članova i više od 350 hiljada knjiga. Ona je proslavila danas 139. rođendan, a jedan od gostiju bio je i istaknuti akademik Matija Bećković koji je istakao značaj očuvanja knjige kao kulturnog blaga.

Već 139 godina, niška biblioteka Stevan Sremac čuva knjige, spise i drugo kulturno nasleđe. Kao takva važna je ne samo za Nišlije, već za čitavu kulturu zemlje. Naš poznati akademik Matija Bećković, priseća se šta su nekada predstavljale biblioteke.

Poznati pesnik je uveren da nove tehnologije ne mogu uticati na knjigu.

Do nedavno, većinu članova biblioteke Stevan Sremac činile su starije Nišlije. Kako kaže direktorka, to se sada menja, pa se sve više mladih učlanjuje i čita. Kao najčitanije štivo istakla je beletristriku i epsku fantastiku, ali klasike, koji, kako kaže, nikada ne izlaze iz mode.

Nišku biblioteku Stevan Sremac, osnovali su 1879. godine profesori, tadašnje gimnazije. Kroz svoju istoriju, nekoliko puta je bila seljena, uništavana i pljačkana. Danas se u njenom fondu mogu naći više od 350 hiljada jedinica.

TV K::CN