Zahvalnost Burundiju zbog povlačenja priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Burundija Alanom Emeom Njamitveom i rekao da Srbija duguje veliku zahvalnost toj državi koja je, povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova, pokazala da taj proces nije završen i da pozicija Srbije može biti poboljšana.

Dačić je izjavio da je verbalna nota Burundija o povlačenju priznanja Kosova „ozbiljan politički tekst“, te da je ta država dubinski analizirala situaciju i za svoju odluku dala „izvanredno pravno obrazloženje“.

Poboljšana.

Dačić je izjavio da je verbalna nota Burundija o povlačenju priznanja Kosova „ozbiljan politički tekst“, te da je ta država dubinski analizirala situaciju i za svoju odluku dala „izvanredno pravno obrazloženje“.

Ministar spoljnih poslova Srbije je podvukao da je potrebno nastaviti saradnju između dve zemlje i dodao da su inicirani sporazumi o ukidanju viza, ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti bezbednosti, odbrane i obrazovanja.

Upitan zašto je do povlačenja priznanja nezavisnosti došlo baš 17. februara ove godine, šef diplomatije Burundija je rekao da je ta država svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova preispitala kako bi bila sigurna da je u skladu sa principima spoljne politike, kao i da je pored Kosova, Burundi osporio i nezavisnost Zapadne Sahare.

Ministar Dačić je rekao da je odluka Burundija motivisana i aktivnošću Srbije, koja razgovara sa svim zemljama koje su priznale Kosovo, osim sa onima koje su „težak slučaj“.

„Mi razgovaramo sa svima, nije to bio posao za jedan dan. Ja sam dugo išao tamo i teško radio da se oni motivišu da preispitaju odluku“, rekao je Dačić.

Ministar Njamitve je naveo da dobri odnosi Srbije i Burundija datiraju još iz doba SFRJ, koja je među prvima priznala nezavisnost te države i igrala „pokretačku ulogu u dekolonizaciji Afrike“.

„Važno je da postoje jake i čvrste veze između dve zemlje, da pojačamo saradnju u prosveti, ekonomiji, kulturi, trgovini“, rekao je Njamitve.Šef diplomatije Burundija u Skupštini Srbije

Alen Eme Njamitve je razgovarao i sa potpredsednikom Narodne skupštine Đorđem Milićevićem o unapređenju saradnje na svim nivoima.

Milićević je, u ime predsednice Narodne skupštine i u svoje lično ime, pozdravio ministra Njamitvea, ističući da dve države veže prijateljstvo još od 1962. godine, kada je Burundi stekao nezavisnost.

On je istakao da Srbija pokazuje spremnost da se unaprede odnosi na bilateralnom i multilateralnom planu, i istakao da je potpisan Memorandum o razumevanju, a da o tome govore i nacrti osam bilateralnih sporazuma, saopštila je skupštinska pres-služba.

Milićević je posebno zahvalio Burundiju na povlačenju odluke o priznanju Kosova, i na stavu povodom prijema u Unesko, naglašavajući da je takva odluka velika podrška za Republiku Srbiju i njene državne interese.

Ministar Njamitve je zahvalio na toplom dočeku i potvrdio da je u proceduri osam nacrta sporazuma između dve zemlje u različitim oblastima.

„Došli smo da pređemo sa reči na dela, i da pokažemo da je Vlada Republike Burundi spremna za sve vidove saradnje sa Srbijom“, rekao je Njamitve.

 

Izvor: RTS, TANJUG