SB UN: Na zahtev Rusije rasprava o situaciji u Siriji

Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Rusije raspravlja o situaciji u Siriji posle vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na ciljeve u toj zemlji.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

“Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka”, naglasio je ruski ambasador.

Osim toga, on je naveo da SAD “čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku”.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.

„To je huliganizam u međunarodnim odnosima“, ocenio je ruski diplomata i dodao da su „maske još jednom pale“.

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata. Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je „vreme za razgovor sinoć završeno“ i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na „sirijska hemijska postrojenja“.

TV K::CN