Kozbi pao najniže: Kućni pritvor čuvenom komičaru zbog seksualnog zlostavljanja

Američkom komičaru i glumcu Bilu Kozbiju odredjen je kućni pritvor dok ne bude doneta konačna presuda povodom optužbi za seksualno napastvovanje.

Komičar će ostati u svom domu u Filadelfiji, uz elektronski nadzor, navodi agencija Asošiejted pres.

Kozbi je u četvrtak osudjen za drogiranje i napastvovanje jedne žene, čime je zaokružen pad čoveka koji je nekada rušio rasne barijere u Holivudu.

Kozbi (80) bi mogao da provede ostatak života u zatvoru pošto je porota presudila da je 2004. seksualno napastvovao Andreu Konstend u svojoj kući u Filadelfiji. Komičar je tvrdio da je odnos bio uz obostranu saglasnost.

Pošto je Konstend podnela tužbu, više od 60 žena optužilo je Kozbija da ih je drogirao i napastvovao tokom pet decenija, ali je ovo jedini slučaj u kojem je podignuta optužnica.

Konstend (45), bivša radnica u upravi košarkaške sekcije Univerziteta Templ, svedočila je da ju je Kozbi paralisao s tri plave pilule koje je nazvao „njenim prijateljima“, a potom je seksualno napastvovao.

Presuda je doneta posle dvonedeljnog ponovljenog sudjenja tokom kojeg je još pet žena svedočilo da je Kozbi i njih drogirao i napastvovao.

Porota je donela odluku posle 14 časova rasprave. Prvo sudjenje Kozbiju završeno je u junu bez presude, pošto porotnici nisu uspeli da donesu jednoglasnu odluku, posle više od 52 sata diskusije.

Kozbi bi za svaku od tri tačke optužnice mogao da dobije po 10 godina zatvora.