Auto-put Niš–Merdare je za EU veoma važan

Za ovu godinu predviđeno je ulaganje od 500 miliona evra, a ugovori vredni 300 miliona evra već su potpisani. Glavni je za prugu Niš–Dimitrovgrad od 207 miliona evra, od kojih je 73 miliona evra bespovratno, piše Politika.

Važno je da se Srbija i Kosovo povežu jer će u praksi zajedno da se razvijaju, bez obzira na nacionalna razmimoilaženja. Auto-put Niš–Merdare je za Evropsku uniju veoma važan projekat. Ovu ocenu je u razgovoru za „Politiku” izneo Verner Hojer, novi predsednik Evropske investicione banke (EIB), koji je u posetu Srbiji došao zajedno sa Donaldom Tuskom, predsednikom Evropskog saveta. Pomenuti auto-put bio je jedna od tema razgovora sa srpskim zvaničnicima, a ovom prilikom potpisan je ugovor sa Agencijom za kontrolu leta SCG u vrednosti od 45 miliona evra, a odnosi se na poboljšanje radarskih sistema koji su propisani evropskom regulativom. Projekat obuhvata izgradnju novog tornja, kao i proširenje kapaciteta agencije.

– Ugovor koji smo potpisali samo je mali deo naših projekata. Finansiramo digitalizaciju, javni sektor, mala i srednja preduzeća, zdravstvene centre, poboljšanje infrastrukture, vodovoda, tačnije postrojenja za čiste i otpadne vode. Srbija je strateški opredeljena da postane član EU. Za to su potrebi konkretni koraci i EIB je deo tih konkretnih poteza. Tu su projekti koji su vrlo vidljivi i oni pokazuju srpskom narodu šta znači ići ka EU.

Da li ste sa premijerkom Anom Brnabić posebno razgovarali o digitalizaciji?

Da, znam koliko je ona tome strastveno naklonjena. Digitalizacija je način da se unapredi ekonomija i na tome treba raditi. Takođe smo razgovarali o električnoj energiji i transportnim vezama, što je veoma važno za ovaj region. Upravo su međugranične transportne veze slabost Balkana. To je i politički osetljivo.

TV K::CN