Ambasador Li: Kina može da uvozi sve što Srbija proizvede

U Privrednoj komori Srbije je počeo Investiciono-trgovinski forum Srbija-Kina na kome učestvuje 20 kineskih i 80 srpskih kompanija, a ambasador Kine Li Mančang je izjavio da je Kina posebno zainteresovana za ulaganje u proizvodnju lekovitog bilja u našoj zemlji.

Ambasador Li je rekao da u Srbiji boravi kineska delegacija koja je juče posetila Ministarstvo poljoprivrede u cilju uspostavljanja saradnje na proizvodnju lekovitog bilja.
„Želimo ovde da investiramo i u izgradnju fabrike za preradu lekovitog bilja. Ako počnemo ovde da gajimo lekovite biljke, onda Kina može da uvozi sve što se proizvode u Srbiji“, kazao je on.

Li ističe da bi i u tom slučaju celokupna proizvodnja Srbiji bila mala za potrebe Kine.

Ambasador je napomenuo da još nije nema međudržavnog sporazuma o izvozu srpske pšenice i kukruza i da bi na tome trebalo poraditi.

Skup organizuju Privredna komora Srbije, Ambasada NR Kine u Srbiji i kineski Savet za promociju saradnje jug-jug (CPSSC).

U Privrednoj komori Srbije biće održan Investiciono-trgovinski forum Srbija-Kina na kome učestvuje 20 kineskih i 80 kompanija iz Srbije.

Skup organizuju Privredna komora Srbije, Ambasada NR Kine u Srbiji i kineski Savet za promociju saradnje jug-jug (CPSSC).

Kineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u oblastima: IKT, zaštita životne sredine i održivi razvoj, elektro industrija, tekstilna industrija, farmaceutska industrija i industrija medicinske opreme, poljoprivreda, obrazovanje, nekretnine, usluge, infrastrktura, građevina, prerađivačka indsutrija, finansija, pravne usluge, turizam.

Nakon uvodnih obraćanja biće održana prezentacija „Srbija, Vaša sledeća investiciona destinacija“.

Nakon plenarnog dela predviđeni su B2B sastanci srpskih i kineskih kompanija.

Savet za promociju saradnje jug-jug savetodavno je telo koje deluje pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova NR Kine. U svom članstvu ima preko 90 bivših diplomata, i oko 120 kompanija.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN