Vučić: Važno da ispunimo kriterijume EU do maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Sofiji da je za Srbiju važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU – Zapadni Balkan, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona.

Aleksandar Vučić je novinarima preneo da je na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, pored napretka zapadnobalkanske šestorke ka Uniji, bilo i nekoliko drugih bitnih tema koje su drugačije od onoga što je uobičajeno.

Rekao je da je bilo reči o tome da region treba da radi na uspostavljanju regionalne ekonomske zone, kao i govora o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već dati zemljama i teritoriji Zapadnog Balkana.

Mnoge zemlje, kako je konstatovao, nisu ništa ili su vrlo malo uradile kada je to u pitanju.

„Za nas je važno da to uradimo pre polovine maja, kada se u Sofiji održava veliki Samit EU i Zapadnog Balkana“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je premijer Bugarske, zemlje koja sada predsedava EU, Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve u vezi sa povezanošću regiona.

„U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se obezbedi za to više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pričao po ko zna koji put o auto-putu Niš–Priština i koliki značaj bi on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, Nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo sa njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine“, najavio je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju auto-puta Niš–Dimitrovgrad.

„Očekujemo da ljudi mogu da vide opipljive rezultate naših razgovora“, rekao je predsednik.

Preneo je da je razgovarano i o političkim razlikama i razlikama o granicama koje moraju da se reše, kao i na koji način to učiniti.

„Nije lako i jednostavno, ali moramo da guramo napred“, istakao je Vučić.

Razgovor sa Tačijem o nastavku dijaloga

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o tome kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

Vučić i Tači su se sastali na marginama Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima, rekao da često razgovara sa Tačijem jer je uvek bolje razgovarati nego činiti bilo šta što bi bilo loše po srpski i albanski narod.

Dodao je da nije drago ni Tačiju, a ni da ni on nije preterano radostan kada mora da razgovara sa njim, ali da je to njihov posao.

„Razgovarali smo o tome kada da nastavimo dijalog u Briselu, kako i na koji način da pokušamo da rešimo istorijski sukob Srba i Albanaca“, naglasio je Vučić.

 

Izvor: RTS, Tanjug