Ves Mičel dolazi kod Vučića

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel boraviće u sredu, 14. marta, u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Tanjugu navodi se da će se Mičel sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa opozicionim liderima.“On (Mičel) će potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja – članstva u Evropskoj uniji, i aktivno podrži regionalnu stabilnost“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Mičel će, kako se navodi, od 12. do 17. marta, osim Beograda, posetiti Prištinu, Skoplje, Atinu i Nikoziju.

Mičel će sutra u Prištini razgovarati sa kosovskim zvaničnicima, političarima i predstavnicima civilnog društva i „potvrditi bliske veze Kosova i SAD“.

Funkcioner Stejt departmenta će, navodi se u saopštenju, ohrabriti kosovsku vladu da unapredi normalizaciju odnosa sa Srbijom, osnaži vladavinu prava, podstakne ekonomski rast i prevaziđe regionalne izazove u korist stabilnosti i zapadnih integracija.

Mičel će u susretima sa makedonskim zvaničnicima u utorak u Skoplju potvrditi podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Makedonije, ponuditi podršku u aktuelnim pregovorima Makedonije sa Grčkom i pozvati makedonsku vladu da primeni reforme.

Pomoćnik državnog sekretara SAD će u četvrtak boraviti u Atini gde će sa visokim grčkim zvaničnicima razgovarati o produbljavanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, u oblastima odbrane, energetike, trgovine i investicija, navodi se u saopštenju.

Tokom posete Kipru u petak Mičel će razgovarati sa visokim kiparskim zvaničnicima, liderima kiparskih Grka i Turaka, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, saopštio je Stejt department.

TV K::CN