I dalje stanje pripravnosti zbog izlivanja reka

Sneg se topi, raste nivo reka i opasnost od izlivanja i poplava. Na području Zaječara porastao je nivo Crnog i Belog Timoka. Reke u niškom kraju se povlače, a Južna Morava izlila se u Đunisu i Kaoniku. Na Kosovu i Metohiji izlila se reka Lab i poplavila nekoliko srpskih sela.

Dopisnik RTS-a javlja da se Južna Morava izlila kod Ražnja, a da je probleme stvorilo i klizište u selu Malošište u opštini Doljevac zbog čega su iseljene tri porodice.

Štab za vanredne situacije zatražio je koordiniran rad svih službi kako bi se umanjio rizik od poplava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situcije Goran Nikolić rekao je da su reke u poslednja 24 sata bile relativno mirne, ali da ne očekuje da će tako biti u narednim danima.

„Bojazni od izlivanja reka postoje, naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina“, rekao je Nikolić za RTS.

Istakao je da je najvažnije da su preduzete preventivne mere od poplava i da lokalne samouprave imaju ozbiljniji pristup i da se to vidi iz godine u godinu.

TV K::CN