Na Savi i Dunavu uvedena redovna odbrana od poplava

Ulaz motornim vozilima u zoni Kule Nebojša od ranih jutarnjih sati biće zabranjen zbog uvođenja redovne odbrane od poplava.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, redovna odbrana od poplava u ovoj zoni uvedena je 18. marta od 7.00 sati. Pod vodom je i biciklistička staza na Adi Ciganliji, javlja reporter TV Prva.

Apelovano je na sugrađane čija se vozila nalaze u zoni Kule Nebojša da ih izmeste.

Podsetimo, vodostaj Save u Beogradu juče je bio 473 centimetra, a redovna odbrana od poplava je na pet metara. Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se još juče prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu. Što se danas i dogodilo.

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm.

Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije – u Zemunu je trenutno na „koti 512“.

U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 cm), preneo je „Blic“.