Ruski studenti u Nišu

Zahvaljujući saradnji između Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Belgorodu, ruski studenti imali su priliku da borave u Nišu mesec dana i zbliže se srpskom kulturom i srpskim jezikom koji su lako uspeli da savladaju. Kažu da su oduševljeni Srbijom, a neki od njih planiraju i da ostanu u Nišu na master studijama.

Studentska razmena u Niš je dovela i Rastasilava Džafarova koji je prvi put u Srbiji, ali to ga nije sprečilo da za kratko vreme nauči srpski jezik. Ovde je na praksi u Visokoj tehničkoj školi, a slobodno vreme u Nišu provodi šetajući sa društvom. Životom u Nišu zadovoljna je i Snežana Laketic koja studira u Belgorodu, a u Srbiji je već boravila prilikom razmene studenata. Sa velikim entuzijazmom rekla nam je da planira da ostane u Nišu i tu upiše master studije.

Sudenti su tokom svog boravka mogli da se upoznaju sa znamenitostima Niša i bliže upoznaju srpsku kulturu. Tokom svog boravka, učili su i srpski jezik u čemu su im pomogli predstavnici Udruženja inicijativa za komukikaciju i saradnju, koji su bili organizatori njihovog boravka u Nišu. Naši studenti se već spremaju da uzvrate posetu, pa se će ruski studenti po povratku kući imati i društvo, objašnjavaju organizatori.

Ukazujući na bratske odnose između Niša i Belgoroda, oko trideset ruskih studenata ugostio je i predsednik opštine Pantelej.

Predstavnici Udruženja inicijativa za komukikaciju i saradnju iskoristili su ovu priliku da pozovu sve građane da prisustvuju rusko-srpskoj humanitarnoj večeri u Narodnom pozorištu 22. marta. Posetioci će moći da kupe suvenire sa ruskim motivima i tako pomognu NURDOR-u-.

 

 

 

 

 

 

TV K::CN