Rusija bira predsednika

U Rusiji se održavaju predsednički izbori, na kojima se nadmeću osam kandidata, a apsolutno najveće izglede za pobedu ima aktuelni predsednik Vladimir Putin. Glasanje će posmatrati šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača. Zbog 11 vremenskih zona, glasanje je počelo na krajnjem istoku Ruske Federacije, u regionima Kamčatka i Čukotka, u subotu.

Putin je glasao na biralištu u Ruskoj akademiji nauka u Moskvi.Tom prilikom je izjavio da će smatrati uspešnom svaki procenat glasova koji mu omogućava obavljanje predsedničke dužnosti, prenela je agencija Tas.

„Siguran sam da je progam koji ja predlažem za zemlju pravi“, istakao je Putin.

Prema anketama, Vladimir Putin uživa podršku oko 80 odsto građana – što bi mu lako moglo doneti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsednika 2000, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje, prenosi Tas.

„Od volje naroda i volje svakog građanina Rusije zavisi koji put će naša zemlja izabrati, a od toga zavisi i budućnost Rusije i naše dece“, poručio je Putin u televizijskom obraćanju glasačima u četvrtak, istakavši da su Rusi uvek sami odlučivali o svojoj sudbini, prema svojoj savesti i iz ljubavi prema istini, pravdi i otadžbini.