Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd – Zagreb

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd–Zagreb. Memorandum je potpisan u Palati „Srbija“ u prisustvu ministarke za evropske integracije Srbije Jandranke Joksimović.

Zorana Mihajlović i Oleg Butković poručili su da je realizacija projekta rekonstrukcije pruge Beograd–Zagreb veoma važna za povezivanje dve zemlje i celog regiona.

Mihajlovićeva je na konferenciji za medije istakla da je potpisani Memorandum za zajedničku rekonstrukciju pruge prvi rezultat posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv predsednice te zemlje Kolidne Grabar Kitarović.

Vučić i Grabar Kitarovićeva su u februaru u Zagrebu razgovarali o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje Memoranduma.

„Sada je između Beograda i Zagreba vozom potrebno oko 7,5 sati, a naš je plan da to skratimo da bude najviše do četiri sata“, rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da je plan da pruga bude za brzine vozova od 160 kilometara na sat.

Mihajlovićeva je dodala da će se ove godine raditi na projektno-tehničkoj dokumentaciji i da bi moglo da se priča o početku radova u drugoj polovini 2019. godine.

TV K::CN