Osuđenicima dodeljeni sertifikati

U okviru projekta nemačke organizacije „Help“, osuđenicima u niškom kazneno-popravnom domu dodeljeni su sertifikati o završenim stručnim obukama u 16 različitih oblasti. Cilj obuke je, po rečima zamenika upravnika KPZ-a u Nišu Dejana Panića, radno angažovanje za vreme trajanja kazne, ali i uspešna reintregacija u društvo nakon izvršenja kazne.

U niškom kazneno-popravnom domu ima oko 1600 osuđenika, od tog broja 72% radi i prima platu. Prema rečima zamenika upravnika KPZ u Nišu, projekat stručnog usavršavanja će pomoći osuđenim licima da po izvršenju kazne, započnu svoj posao, a time će se i smanjiti broj povratnika u ovu ustanovu, koji sada iznosi 62%.

Nemačka organizacija „Help“ je u saradnji sa Ministarstvom pravde, a uz finansijsku pomoć Vlade Nemačke, organizovala niz projekata sa ciljem unapređenja tretmana osuđenih lica.

Potvrdu o završenoj stručnoj obuci dobila su 164 osuđenika. Obuka, koja počela prošle godine, trajala je nekoliko meseci, obuhvatala je teorijski i praktični deo. Polaznici obuke mogli da biraju između 16 različitih zanimanja, a najveće interesovanje bilo je za krojače.

Osim što organizuje stručnu obuku licima koja su na izdržavanju, zatvorske kazne, program organizacije „Help“ obuhvata i projekte van institucija kao što su podrška započinjanja sopstvenog biznisa ili zapošljavanja bivših osuđenih lica.

TV K::CN