Obnova pruge Beograd – Zagreb

Srbija i Hrvatska se spremaju da obnove prugu Beograd – Zagreb dugu 412 kilometara, na Koridoru 10, a prvi korak biće napravljen potpisivanjem protokola o rekonstrukciji, 9. marta u Beogradu.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za Tanjug da će delegacija Hrvatske, na čelu sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, doći u Beograd 9. marta.

Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u februaru u Zagrebu razgovarali o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje protokola.

„Tokom posete 9. marta razgovaraćemo i potpisati protokol o rekonstrukciji pruge, koji predviđa da Srbija i Hrvatska zajedno konkurišu kod EU fondova za izradu projektno tehničke dokumentacije“, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, velika delegacija Hrvatske će zajedno sa našom delegacijom razgovarati i o projektima zemalja Zapadnog Balkana, bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske u želeničkom, putnom i vazdušnom saobraćaju.

„Očekujem dobar sastanak i da će nakon toga naši saradnici nastaviti dalji rad“, dodala je Mihajlovićeva.

Početak radova 2019.

U tom ministarstvu kažu da je infrastrukturno povezivanje najbolji način da se ceo region brže razvija i da se prevaziđu problemi iz prošlosti.

Takođe, planirano je da se ove godine radi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije, a radovi bi mogli da krenu tek 2019. godine.

Vozom se od Beograda do Zagreba sada putuje oko sedam sati.

TV K::CN