Novi zakon o transfuziji

Primenom novog zakona o transfuzijskoj medicini, dobrovoljni davaoci krvi, više neće moći da daju krv u bilo kom trenutku u svojim opštinama. Prikupljanje, analiza i distribucija krvi obavljaće se u četiri centra u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Dugogodišnji davaoci smatraju da će tako opasti interesovanje za dobrovoljno davanje, dok iz zavoda za transfuziju poručuju da nema mesta strahu.

U Srbiji se čak 48 transfuzioloških službi bavi obradom krvi. Da bi se rizik prenosa zaraznih bolesti sveo na minimum potrebno je centralizovati celu oblast dobrovoljnog davanja, kaže direktorka niškog zavoda za transfuziju Vesna Knežević. Ona dodaje da je u toku pripremni period novog zakona i da je strah da će biti manje donora neopravdan, što pokazuju podaci u prva dva meseca ove godine.

Davaoci krvi će i dalje moći da daju krv u svojim mestima, u akcijama, koje će nadležni zavod za transfuziju organizovati u saradnji sa Crvenim krstom.

Ovakav model prikupljanja krvi postoji u svim zemljama EU. Predviđeno je da novi zakon stupi na snagu 1. januara 2019. godine.

 

TV K::CN