Nova obavezna vakcina protiv pneumokoka

Kalendarom obavezne imunizacije za 2018. godinu uvedena je nova vakcina za svu decu rođenu od 1. januara ove godine. Ta vakcina štiti od ozbiljnih bolesti, poput zapaljenja pluća, zapaljenja uva i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse.

Vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije štitiće najmlađe od infekcija prouzrokovanih bakterijom streptokokus pneumonija koja je u  80 odsto slučajeva odgovorna za infekcije disajnih puteva.

Iako je ranije najavljeno da će se ovom vakcinacijom krenuti već od 1. marta, zbog procedure nabavke, vakcina kasni. Ipak, očekuje se da će početkom aprila biti distribuirana svim domovima zdravlja u Srbiji. Predviđeno je da se ova vakcina daje deci u prvoj godini i to u tri doze, odnosno u drugom, četvrtom i šestom mesecu. Revakcina je predviđena  kod dece starosti od 13 do 15 meseci. Ostaje otvoreno pitanje kako će vakcinu primati deca rođena pre 1. januara 2018. godine.

– Sva ona deca koja su rođena pre 1. januara 2018. godine do navršene pete godine života mogu primiti tu vakcinu, ali u dogovoru sa izabranim pedijatrom. Po sadašnjem pravilniku roditelji vakcinu kupuju. Novi pravilnik doneo je više izmena, a jedna od njih je i preporučena vakcina, izjavio je pediajtar Doma zdravlja u Nišu Predrag Miljković.

Naime, ono što je problem kod ove bakterije je visoka rezistencija na antibioteke, koja je nastala kao posledica zloupotrebe antibiotika. Veruje se da će se obaveznom vakcinacijom smanjiti nihova upotreba.

Ovu, od početka godine obaveznu vakcinu, do sada su dobijala deca koja pate od hroničnih bolesti, na osnovu indikacije lekara, a uz pismenu saglasnost roditelja. U većini zemalja obavezna je već duže od 10 godina, gde je broj obolelih prepolovljen.

 

 

 

TV K::CN