U martu samo 5 dana bez kiše

Celog marta nosićemo kišobrane, pokazuju dugoročne prognoze meteorologa. Mesec koji inače ima najviše sušnog perioda, ove godine svega pet dana biće bez padavina.

Treći mesec u godini počeo je ko nikad, i to odmah prvog dana. U Beogradu 1. mart je poneo titulu najhladnijeg u poslednjih 30 godina, a možda i svih vremena sa temperaturom od minus 14 stepeni. Ćudljivost tu nije prestala, pa je Sombor, gde je izmeren minus 21 stepen, prešišao Sjenicu kao uobičajeno najhladniju. Ledeni dan brzo je prošao, ali za početnim šokom sledi nova, netipična i neugodna nesvakidašnjica koja će se otegnuti mnogo duže. Prema prvim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda u 31 dan marta, jedva da se stisnulo pet suvih dana bez kiše.

 

– Ledeni talas je iza nas. Uslova za sneg biće u višim planinskim predelima i još tokom vikenda na severu i istoku Srbije. U jutarnjim satima vikenda ima uslova i za ledenu kišu. U bližem periodu, maltene svakodnevnu. Padaće i u subotu i u nedelju, u ponedeljak tokom dana prestanak padavina, uveče ponovo naoblačenje. Zatim u narednih 10 dana česta je pojava kiše, sa tim da će biti toplije sa temperaturama primerenim martu, oko i iznad proseka. Na početku veća razlika biće između hladnijeg severa i toplijeg juga, na kom će biti oko 14 stepeni – najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

TV K::CN