ABA: Nova pravila, Srbija blizu pet predstavnika

foto: aba-liga.com

ABA liga od naredne sezone postaje zatvoreni sistem takmičenja. I dalje će se takmičiti 12 klubova, ali će biti ukinut „nacionalni ključ“ i ekipe će se rangirati samo po učinku u dve lige pod okriljem ABA.

To znači da put do prvog ranga takmičenja u regionu dolazi isključivo osvajanjem Druge ABA lige. Takva odluka u ovom trenutku itekako odgovara Srbiji, jer joj se otvara mogućnost da bude prva zemlja  sa maksimalnih pet predstavnika u Prvoj ABA ligi.

Naime, ako Borac ili Vršac trijumfuju na fajnal-foru Druge ABA lige u Čačku (3. i 4. aprila), naša zemlja će u narednoj sezoni imati pet predstavnika, jer su svoja mesta još ranije obezbedili Crvena zvezda, Partizan, Mega Bemaks i FMP.

Uvedeno je još novina, od sledeće sezone, pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u viši rang, po sistemu najbolji u tri utakmice (na dve pobede), a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige.

Na kraju, klub koji ispadne iz Prve ABA lige ima zagarantovano mesto u ABA 2, dok će se ostali učesnici Druge lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.

TV K::CN