Žuti meteoalarm za područje južne Srbije

Republički hidrometeorološki zavod označio je južne delove Srbije kao područja na kojima važi žuti meteoalarm, zbog obilnih kiša i jakog vetra koji se tamo očekuju tokom dana.

U jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji očekuje se kiša koje bi u roku od 12 sati trebalo da padne više od 20 litara po metru kvadratnom.

Tolika količina padavina može izazvati poplave i naneti štetu, kao i dovesti do problema u saobraćaju i u poljoprivrednim aktivnostima.

Očekuju se udari vetra jači od 85 kilometra na čas na područjima iznad 1.000 metara nadmorske visine, a to upozorenje, pored jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije, važi i za jugoistočnu Srbiju.

U takvim situacijama, kako se navodi, moguće su štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u saobraćaju, zanošenje vozila na putevima, zatim štete na šumama i drveću u parkovima, kao i problemi u građevinarstvu, naročito u radu sa kranovima.

Postoji, takođe, indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja, otežavanje nekih već teških situacija, kao što su požari i ekološke katastrofe, kao i ometanje akcija spasavanja.

RHMZ ne očekuje da će u nedelju biti potrebno da se meteoalarm proglasi u bilo kom delu Srbije.

Žuti meteoalarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

TV K::CN