Sve više turista u Nišu

Prema podacima Turističke organizacije Niš (TON) u gradu Nišu u 2017. godini boravilo je više od 100.000 turista. To je povećanje ukupnog broja gostiju za 26 odsto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 35 odsto više stranih turista. U tom periodu ostvareno je oko 200.000 noćenja.

– Istraživanje je pokazalo da su Nišlije jako gostoljubive, za šta je dodeljena ocena 4,37 od mogućih 5, a niška gastronomija zauzela je prvo mesto sa ocenom 4,44. Ipak, bilo je i primedbi. Osim toga što nam nedostaju smeštajni kapaciteti, posebno sa 5 zvezdica, treba urediti kategorizaciju soba, ali i suzbiti nelegalno izdavanje stanova na dan. Ne zaboravimo, ni higijena nije na zavidnom nivou, izjavio je direktor TO Niš Uroš Parlić.

Nišu nedostaje kongresni centar, a očekivanja su i da će turistički vaučeri za Niš i Nišku Banju doprineti porastu broja turista, pre svega u oblasti zdravstvenog turizma.

Bez sumnje, u turizmu je veliki potencijal za grad Niš. U prilog tome govori i podatak da je na osnovu boravišnih taksi u 2017. godini ostvareno gotovo 25 miliona dinara. Procenjeni direktni i indirektni prihodi na osnovu prosečne turističke potrošnje u gradu iznose više od 1,6 milijardi dinara.

 

 

 

TV K::CN