Stalna arbitraža za brže i jeftinije rešavanje sporova u privredi

Pri Privrednoj komori Srbije počela je da radi Stalna arbitraža. Cilj je da privrednici, na brži i jeftiniji način od sudskog postupka, dođu do rešenja spora, izjavio je u Nišu potpredsednik Stalne arbitraže Aleksandar Ćirić.

Stalna arbitraža, kao institucija koja doprinosi modernom i efikasnom rešvanju privrednih sporova, u Srbiji je novina.

– U svetu je arbitražni način rešavanja sporova u privredi zastupljen oko 80 odsto, dok je u Srbiji taj procent jako mali.Verovatno je to zbog odsustva tradicije. Zbog toga je i cilj današnjeg sastanka da se privrednici obaveste o novini koja je nastala reformom komorskog sistema, odnosmo o formiranju Stalne arbitraže, gde sporove mogu rešavati kako privrednici u unutrašnjem privrednom prometu, tako i u poslovnim odnosima sa inostranstvom, izjavio je Ćirić.

Kako bi se srpski privrednici upoznali sa načinom rada Stalne arbitraže u RPK u Nišu organizovana je tribina pod nazivom “Arbitražni način rešavanja sporova u unutrašnjem i međunarodnom privrednom prometu”.

– Moram da kažem da osim što je postupak arbitraže brži, on je i mnogo jeftiniji nego u redovnim sudskim procesima. Arbitraža omogućava da obe strane na zadovoljavajući način završe spor, izjavio je direktor RPK Niš Aleksandar Milićević.

Stalna arbitraža pri Privrednoj komori Srbije osnovana je 2016. god, umesto dve samostalne arbitražne institucije, koje su sa dugom tradicijom postojale pri Privrednoj komori Srbije: Spoljnotrgovinske arbitraže i Stalnog izbranog suda.

Stalna arbitraža sprovodi arbitražno rešavanje sporova, i to, kako sporova nastalih iz međunarodnih poslovnih odnosa, tako i čisto „domaćih“ sporova, pod uslovom da su stranke ugovorile njenu nadležnost. Pored administriranja arbitražnih sporova svih vrsta, Stalna arbitraža, sprovodi i postupke međunarodne medijacije i mirenja. Hiljade administriranih sporova, odluke koje se uspešno izvršavaju u zemlji i u inostranstvu su garancija objektivnosti, znanja i nezavisnosti Stalne arbitraže.

TV K::CN