Ski roboti

Skijanje nije samo za ljude. To bi trebao da bude zaklučak jedinstvenog događaja u Južnoj Koreji gde se takmičilo osam robota u verziji skijaškog spusta.
Loši vremenski uslovi na Zimskim olimpijskim igrama u Pjončangu, u Južnoj Koreji, mogu dovesti do odlaganja nekih alpskih skijaških trka, što nije sprečilo da neki novi skijaši demonstriraju veštinu. Robo-skijanje nije zvanični olimpijski sport, ali organizatori koriste publicitet igara za predstavljanje inovacija Južne Koreje u oblasti robotike.Osam prijavljenih robota je najpre moralo da ispuni nekoliko kriterijuma kako bi učestvovalo u međusobnom takmičenju. Morali su da stoje na dve noge, da koriste skije i štapove i da su visine veće od 50 centimetara. Roboti su koristili kamere i senzore za navigaciju i prepoznavanje crvenih i plavih zastava. Robot TaekvonV iz ekipe Minirobot Corp pobedio je u trci tako što je uspeo da prođe pet kapija za samo 18 sekundi.
Uz pomalo bizarni izgled robota koji su izgledali kao obezglavljeni skijaši, snimci pokazuju problematičnu stabilnost pa je izvesno da mašine, barem u ovoj oblasti, još dugo neće zameniti ljude.

Objavio Jovan Mirović

TV K::CN