Sećanje na učitelja Tasu

Učenici Osnovne škole „Učitelj Tasa“ u Nišu položili su cveće na grob najpoznatijeg niškog prosvetnog radnika Atanasija Tase Petrovića. Na taj način su đaci najstarije niške škole obeležili godišnjicu smrti čuvenog učielja, po kome njihova škola nosi naziv.

U vreme kada je obrazovanje u Nišu bilo u povoju, iz učionica Osnovne škole “Učitelj Tasa” širila se pismenost u gradu. Za to je bio zaslužan Atanasije Tasa Petrović, kao najpoznatiji učitelj te škole a ujedno i najpoznatiji prosvetni radnik Niša u 19. veku. Ponosni što su deo najstarije obrazovne ustanove u gradu, predstavnici parlamenta škole, zajedno sa direktorkom, okupili su se kako bi obeležili godišnjicu smrti učitelja Tase.

Učenici Osnovne škole Učitelj Tasa, kažu da im je čast što je čuveni učitelj prosvećivao Nišlije baš iz njihove škole, ali i da osećaju veliku odgovornost zbog toga, pa se trude da budu uspešni u svemu.

Najstarija niška škola ime učitelja Tase nosi od 1954. godine. Njegovo ime takođe nosi i ulica i jedan trg u Nišu gde se nalazi njegova bista sa knjigom u ruci.

TV K::CN