Sećanje na Branka Miljkovića

Polaganjem venaca pored biste Branka Miljkovića, ispred Narodnog pozorišta u Niša, obeleženo je 57 godina od smrti tog čuvenog niškog pesnika.

Miljković je bio jedan od najpoznatijih srpskih pesnika druge polovine dvadesetog veka, esejista i prevodilac sa ruskog i francuskog. Prva pesma koju je objavio 1956. godine “Uzalud je budim” postala je klasik i jedna od najpoznatijih pesama po kojoj ga prepoznajemo i pamtimo.

Godine 1971. godine, povodom desetogodišnjice pesnikove smrti njegovi roditelji, poklonili su Narodnom muzeju u Nišu sačuvanu zaostavštinu: lične predmete, odeću, dokumenta, fotografije, rukopise, nameštaj iz roditeljske kuće u Nišu i Beogradu, prepisku, ličnu biblioteku sa oko 400 knjiga. Sve to, daleko je od očiju javnosti, čuva se u depou niškog muzeja. Nadležni najavljuje skoro otvaranje spomen sobe Branka Miljkiovića i Stevana Sremca.

Danas u Nišu, jedna osnovna škola, knjižara, nagrada i manifestacija nose ime Branka Miljkovića.

Miljković je tragično preminuo u Zagrebu u noći između 11. i 12. februara 1961. godine. Šta se dogodilo te noći nikada nećemo saznati. Da li su ga ubili hrvatski nacionalisti, kako se sumnja, ili politički protivnici… Ipak, ostao je jedino da svedoči grob na beogradskom Novom groblju, između humki Vojislava Ilića i Sime Matavulja, na kome stoji epitaf “Ubi me prejaka reč”.

 

 

 

TV K::CN