U ponoć ističe rok za predaju lista za izbore u Beogradu

Danas u ponoć ističe rok za predaju izbornih lista kandidata za odbornike u Skupštini Beograda, a Gradska izborna komisija (GIK) je do sada proglasila 16 izbornih lista.

Konačnu izbornu listu za predstojeće beogradske izbore GIK treba da utvrdi do 21. februara u ponoć, odnosno 10 dana pre dana održavanja izbora, koji su raspisani za 4. mart.

Do sada proglašene izborne liste jesu:

– izborna lista broj 1 „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“,

– izborna lista broj 2 „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“,

– izborna lista broj 3 „Ivica Dačić – Socijalisticka partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija (JS)“,

– izborna lista broj 4 „Da oslobodimo Beograd – Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija – Zeleni (ZEP – Zeleni)“,

– izborna lista broj 5 „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“,

– izborna lista broj 6 Grupa gradana „Šta radite bre – Marko Bastać“,

– izborna lista broj 7 „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“,

– izborna lista broj 8 „Dr Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije“,

– izborna lista broj 9 „Zelena stranka Srbije“,

– izborna lista broj 10 „Beograd ima snage – Zavetnici“,

– izborna lista broj 11 „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“,

– izborna lista broj 12 „Inicijativa Ne davimo Beorgad – Žuta patka – Čiji grad, naš grad – Ksenija Radovanović“,

– izborna lista broj 13 „Ruska stranka – Mile Milošević“, – izborna lista broj 14 „Predrag Marković – Pokret obnove Kraljevine Srbije“,

– izborna lista broj 15 „Dr Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“,

– izborna lista broj 16 „Zelena stranka – Kakav Beograd želiš? Misli.“

Potpise podrške prikupljaju Liberalno-demokratska partija, koja je najavila samostalan izlazak na izbore, kao i Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević.

Danas u ponoć ističe i rok do kada građani mogu da se upišu u birački spisak za Beograd, a prema ranijim podacima, pravo glasa ima oko 1,6 miliona birača.

Birači će na izborima moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta.

Skupština grada ima 110 odbornika, pa je 110 kandidata maksimalan broj na izbornoj listi, a za svakog odbornika potrebno je 30 potpisa, što je 3.300 potpisa za jednu punu izbornu listu.

Izborna lista može da se podnese i sa jednom trećinom kandidata za odbornike, pa je u tom slučaju potrebno 1.100 potpisa, što je minimalan broj da bi se jedna lista proglasila.

Komisija je donela Uputstvo za sprovođenje izbora, kojim su precizirana prava i obaveze stranaka, članova GIK-a i načelnika uprava gradskih opština, koji će pomoći GIK-u u radu, pre svega kad je reč o objedinjavanju kandidata za članove biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.

Pravo da imaju članove u proširenom sastavu GIK-a imaju liste koje su predložile najmanje dve trećine od ukupnog broja odbornika.