Nova „fejsbuk“ opcija

Kompanija Facebook je tokom 14 godina postojanja više puta menjala grafički prikaz najpopularnije društvene mreže. Dodavanje novih opcija se oprezno razmatra, a nakon promene korisnicima preostaje da se prilagode.
Facebook tim se u promenama rukovodi svojim predviđanjima i ličnim procenama trendova. Osim komercijalnih poteza, poput prebacivanja nekomercijalnih promotivnih stranica u zasebnu vremensku liniju, razmatraju se i načini reagovanja na objave. Pre manje od godinu dana na mestu ispod objave, predviđenom za označavanje sviđanja, uvedena je opcija reagovanja emocijama. Tada su dodati načini kojima se na komentar može reagovati ljubavnom, nasmejanom, zapanjujućom, tužnom ili ljutitom reakcijom. Sada Facebook najavljuje mere kojima će se dodatno poboljšati komunikacija, a u toku je testiranje tastera kojim će korisnik dati „Glas protiv“. „Downvote“ dugme neće označavati „nesviđanje“ objavom, što korisnici već duže vreme traže, već ima drugu funkciju. Ukoliko se u diskusiji pojavi sporni komentar učesnik će ga tasterom „Glas protiv“ sakriti na svom prikazu nakon čega će odabrati opciju opisa „uvredljiv“, „zbunjujuć“ ili „van teme“. Komentar će ostati vidljiv ostalim korisnicima, ali će privući pažnju Facebook-a. To može dovesti do toga da Facebook tim obriše sporni komentar ili sankcioniše osobe koje ih postavljaju. Na mere će uticati broj glasova protiv. Opcija se testira u SAD-u na pet procenata korisnika Android uređaja kojima je aplikacija podešena na engleski jezik. Dugme „Glas protiv“ će se pojavljivati samo na javnim komentarima dok ga neće biti na objavama korisnika, groupa i javnih ličnosti.
Događaj iz 2012. godine, kada je Facebook drastično izmenio prikaz protiv volje ogromnog broja korisnika, jedan je od razlog za sumnju u razloge uvođenja ove nove opcije. Facebook se suočavao sa optužbama o lošoj cenzuri sadržaja pa je ovo jedno od mogućih rešenja.
Kako je direktor i glavni izvršni direktor Facebook-a Mark Zakenberg odbacio mogućnost uvođenja dugmeta „ne sviđanja“, „Glas protiv“ je najviše što će korisnici dobiti od tražene opcije.

Objavio Jovan Mirović

TV K::CN