Hrvatski mediji o susretu Vučića sa predstavnicima Hrvata

O današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji izveštavaju hrvatski mediji. Ocenjuju da je šef srpske države spreman da pomogne i da za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena.

„Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena“, obećao je Vučić na tom sastanku, citirao je zagrebački Jutarnji list informaciju sa sastanka.
To je, podseća se, njihov drugi susret u samo nedelju dana.

Prvi put, naime, predstavnici hrvatske manjine bili su prisutni tokom Vučićeve posete Hrvatskoj prošle sedmice, a danas je u Beogradu dogovoreno rešavanje konkretnih pitanja – uređenje infrastrukture u mestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, kao na primer uređenje Doma kulture u Tavankutu i rodne kuće bana Josipa Jelačića.

List prenosi da je konstatovano da je za loš položaj Hrvata u Srbiji kriv nedostatak komunikacije s državnim institucijama, što će se u budućnosti otkloniti.

Napominje se i da je novi susret predsednika Vučića i predstavnika hrvatske manjine zakazan za mesec dana.

TV Nova je izvestila da su predstavnici Hrvata predsedniku poklonili bedž Crvenog krsta za nestale.

Taj medij podseća da je današnji susret dogovoren tokom prošlonedeljne posete Vučića Hrvatskoj.

Navodi se i da Hrvatska traga za još 1.945 nestalih osoba, te da porodice traže da Srbija otvori vojne arhive.

Navode se i reči Žigmanova, koji je nakon sastanka novinarima rekao da je predsednik Vučić „poslao i više nego prihvatljive poruke: da se Hrvati u Srbiji ne smeju osećati ugroženo nego da moraju biti ravnopravni građani“.

„Kazao je i da će Hrvati biti integrisani u strukture vlasti, te da dosadašnji problemi nisu bili plod namere, nego rezultat manjka komunikacije. To ćemo nadoknaditi budućim sastancima, na kojima ćemo ići prema novim projektima“, naveo je Žigmanov.

Žigmanov je precizirao da je delegacija DSHV-a „naznačila sve probleme hrvatske zajednice u Srbiji“, te da je predsednik Srbije „na svaku inicijativu odgovorio pozitivno“.

Izvor: Tanjug