Grabar Kitarović: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je zadovoljna što je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postignut iskorak u namerama da se rešavaju pitanja preostala iz nedavne prošlosti, kao i da se fokus stavi na sadašnjost i budućnost odnosa dveju zemalja.

Grabar Kitarović je, u Dnevniku zagrebačke TV Nova rekla da od predsednika Srbije nije tražila nikakva obećanja, niti je od njega očekivala izvinjenja. „Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić. Apsolutno i definitivno!“, naglasila je predsednica.
„Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Izvinjenja ponekad mogu biti samo reči. Mi smo imali i izvinjenja u prošlosti, čime su ona rezultirala? Bitna su dela i ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već decenijama. Veselim se trenutku kad ćemo moći da potvrdimo da su njihovi politički i drugi zahtevi ispunjeni“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Takođe, odbacila je tvrdnje da je do susreta došlo na pritisak međunarodne zajednice, i najavila da će u posetu Srbiji doći „verovatno kroz nekoliko meseci“.

Povodom izvinjenja, o kojima je bilo dosta govora u hrvatskoj javnosti uoči Vučićevog dolaska, ona je rekla da su izvinjenja lična stvar i da ih ne želi komentarisati.

„Izvinjenje može svako izreći u bilo kojem trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne reči, važna su dela. Ono što je meni bitnije jeste da smo postigli napredak, da smo doista postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti iz Domovinskog rata. Ali i da se usredotočimo i na našu sadašnjost i budućnost naših odnosa, da radimo na boljitku naših odnosa“, rekla je predsednica Hrvatske.

Prema njenim rečima, konkretan rezultat Vučićeve posete Hrvatskoj je velika količina dokumentacije koju je on doneo iz Dvora na Uni.

„Konkretan rezultat je i obećanje predsednika Vučića da će se u Srbiji unaprediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnih preko pokrajinske do državnog nivoa, već i da će se rešiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. Razgovarali smo i o položaju srpske manjine ovde u Hrvatskoj. Ja razumem pitanja koja njih tište. Ona se mogu i moraju rešavati u okviru hrvatskih državnih institucija i to je upravo ono što smo činili ova dva dana, o čemu smo razgovarali“, navela je Kolinda Grabar Kitarović.

„Mislim da će jedan od velikih koraka unapred biti činjenica da smo odlučili da ona sporna pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usuglasiti, ostavimo sa strane i da se usredsredimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj“, rekla je hrvatska predsednica.

Navela je da ju je ohrabrila činjenica da je predsednik Vučić, ne samo pristao da se u zvanične državne delegacije ovoga puta uključe i predstavnici udruženja nestalih i predstavnika manjina obe strane, već je pristao i upravo se dogovara vreme njegovog ličnog susreta u Beogradu sa predstavnicima udruženja nestalih iz Hrvatske.

„A naravno, ja sam isto sa svoje strane spremna da primim predstavnike njihovih udruženja“, kazala je Grabar Kitarović.

Bez pritisaka da dođe do susreta

Upitana da le je bilo pritisaka međunarodne zajednice da dođe do susreta ona je odgovorila: „Apsolutno ne!“

„Ja ne tvrdim da ćemo mi pitanja rešiti preko noći, ili u sledećih nedelju ili mesec dana. Ono što mi moramo pokazati je da mi nismo neka mala parohijalna državica koja nekome želi zagorčavati sudbinu. Želim da pokažemo da smo odgovorni i da smo pobednici te da s bilo kime možemo razgovarati o pitanjima u duhu dobrosusedstva i da ne treba nikakav međunarodni pritisak, pa čak ni onaj okvir strategije za proširenje da bi bilo koga prisiljavao da se ta pitanja reše. To je naša odgovornost prema našem narodu“, istakla je Grabar Kitarović.

Povodom njene uzvratne posete Srbiji, Grabar Kitarović je rekla da će verovatno kroz nekoliko meseci kad uspeju da se realizuju i dogovore sve što je predsednik Vučić rekao i obećao da će odraditi za Hrvate u Srbiji.

„Posebno ćemo nastaviti raditi na pitanju nestalih, a nadam se da će državne komisije nastaviti raditi na pitanju granice. Dogovor je da se u okviru dve godine pokuša naći neko bilateralno rešenje. Ako to ne uspemo, onda dogovor o nekom međunarodnom pravosudnom telu“, navela je predsednica.

Prema njenim rečima, u međuvremenu se rešavaju i druga pitanja bitna za oba naroda.

„Ono što smo u ovim razgovorima zanemarili, a za što mislim da je izuzetno bitno je privredna saradnja. Otvaranje novih radnih mesta, trgovinska razmena i činjenica da je Srbija za nas jedno ogromno tržište na koje možemo plasirati svoje proizvode. Činjenica je da postoji saradnja između naših privrednika koji mogu zajedno nastupati na trećim tržištima. Kad sam juče došla u Hrvatsku privrednu komoru, predsednik Vučić mi je rekao da on lično ne može te vrhunske srpske privrednike okupiti na jednom mestu kao što smo ih mi okupili. To je impresivno jer pokazuje da onaj pozitivan deo saradnje na dobrobit obe države daleko nadmašuje probleme s kojima se u ovom trenutku susrećemo“, naglasila je Grabar Kitarović.

Izvor: Tanjug

TV K::CN