Godišnjica proboja logora “Crveni krst”

I ove godine, Nišlije su se tradicionalno okupile kako bi odale počast logorašima koji su 12. februara 1942. godine uspeli da probiju zid smrti i pobegnu iz logora “Crveni krst”. Baš na ovom mestu danas su evocinrane uspomene na ratna stradanja, a time i podsećanje da se zločin može oprostiti, ali ne i zaboraviti.

12.februar u Nišu se obeležava se kao veliki istorijski događaj jer su na taj dan naši sugrađani učinili historijski podvig i time poručili da je sloboda najveće ljudsko bogatstvo. Tim povodom položeni su venci svim žrtvama koje su stradale u logoru. Vladimir Jovanović, čovek koji je preživeo logor na Crvenom krstu, sa setom u očima govorio je o danima provedenim u logoru.

“ Imali smo osećaj kao da smo bili 20 godina, svaki dan sa strahom da će da nas izvedu na streljanje”

Predstavnici grada poklonili su se senima stradalih logoraša ističući da ne smemo da dozvolimo da se mračna istorija ponovi.

“ Danas je jedan od onih datuma koji nikada ne smemo zaboraviti, dan koji nas podseća na sve one nastradale u logoru “Crveni krst”.”

Venac je položio i gradonačelnik Niša, Darko Bulatović koji je naglasio da grad Niš ona ovaj dan šalje poruku istorijske opomene i dodao da će rat uništiti čoveka, ako čovek ne uništi rat.

TV K::CN