GO Pantelej obeležila slavu Sveti Trifun

Sveti Trifun, slavi se kao zaštitnik vinogradara i voćara. GO Pantelej u Nišu tradicionalno obeležava ovaj praznik uz prigodnu manifestaciju, kojom neguju tradiciju vinogradarske proizvodnje i nagrađuje najbolje proizvođače na području opštine.

U narodu se veruje da ako za Trivundan pada kiša ili sneg, godina će biti rodna. Sudeći po tome, ova godina će za vinogradare, biti veoma plodonosna. Danas vinogradari izlaze da orežu svoje loze i poliju ih vinom, kažu da će tako grožđe bolje roditi. Čast da ove godine bude domaćin manifestacije pripala je Jezdimiru Radojeviću iz sela Kamenica, koji kaže da ima razloga za pohvalu, ali nažalost i za brigu.

GO Pantelej već 14 godina obeležava ovu slavu. Predsednik ove opštine prvi je orezao vinovu lozu i čestitao vinogradarima praznik. Kaže da raduje podatak da sve više mladih ljudih ulazi u posao sa vinogradarstvom i da ima sve više zasada.

Najuspešnijim proizvođačima dodeljene su zahvalnice i prigodni pokoni kao podstrek da nastave da se bave vinogradarstvom i voćarstvom.

TV K::CN