Drugi dan Vučićeve posete Hrvatskoj, razgovori sa Srbima

Vučić je po dolasku u Vrginmost otišao u porodicu Predraga Lapčevića, a nakon toga je obišao lokalnu školu „Gvozd“, kojoj je poklonio knjige i deset računara.

Predsednik Srbije je posle otišao u Dom kulture, gde se okupilo oko 200 meštana koji su predsedniku izneli probleme sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, a pre svega egzistencijalne.

Većina očekuje da i mladi osete efekte Vučićeve posete, da im se pruže neke bolje mogućnosti i uslovi. Ocenjuju da je taj korak u pravcu pomirenja veoma dobar i da tako treba da se nastavi i ubuduće.

Predsednik opštine Gvozd Branko Jovičić navodi da su problemi zapošljavanja i loše infrastrukture glavne prepreke sa kojima se nose Srbi u Hrvatskoj. Najveći deo je, kaže, staračko stanovništvo, što situaciju čini još težom.

Na trasi kojom je od Zagreba prema Vrginmostu prošao Vučić sa delegacijom pojačano je prisustvo policije, a velike mere bezbednosti su i u samom Vrginmostu.Po povratku u Zagreb, predsednik Srbije je došao na treću Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća, kojoj prisustvuju predstavnici više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.Na sednicu Skupštine došla je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Poseta predsednika Srbije glavna je tema u svim hrvatskim medijima. Reagovanja su ista kao i pre nego što je Vučić doputovao u Zagreb – podeljena.

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, posle čega je poručio da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese.

Tokom dana susreo se sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, na čije su insistiranje razgovarali i o ratnoj odšteti, kao i sa predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Grabar Kitarovićeva i Vučić obratili su se i na hrvatsko-srpskom privrednom forumu.

Predsednik je sinoć zaključio da očekuje da će nas u budućnosti sve više stvari spajati, a sve manje razdvajati.

 

Izvor: RTS, Tanjug

TV K::CN