Dron kao prevozno sredstvo

Ideja o malom ličnom letećem prevoznom sredstvu stara je koliko i vazduhoplovstvo a značajni napredak u realizaciji postignut je u sprezi sa praktičnim konceptom dronova. Kineska kompanija Ehang najavljuje komercijalizaciju svog modela 184.

Svega 115 godina nakon prvog istorijskog leta braće Rajt koncept ličnog jednostavnog letećeg prevoznog sredstva bliži je komercijalnoj realizaciji. Brojne kompanije, uključujući proizvođača aviona Boing, razvijaju svoje projekte, a iz Kine stižu vesti o uspešnim testovima firme Ehang. Ova kompanija je 2016. godine predstavila prototip modela jednoseda Ehang 184, predstavnika novog koncepta koji se umesto na pokretače na čvrsto gorivo oslanja na elektromotore. Ehang 184 je od tada usavršavan a učestali novi snimci testova ukazuju da se proces razvoja bliži kraju. Dužina letelice sa elisama je četiri metra, kolika je i širina. Visina je 1,5 metara a težina 250 kilograma. Ram je napravljen od ojačanog kompozitnog materijala sa ugljeničnim vlaknima koji je obložen lakom i jakom legurom aluminijuma koja se koristi i na svemirskim letelicama. Ukupno osam elektromotora sa elisama raspoređeno je na četiri nosača, a dinamički balans, karakteristika koja je preuzeta sa kvalitetnijih dronova, obezbeđuje mirno letenje i u vetrovitim islovima. Nosivost je 100 kilograma, period punjenja strujom je jedan sat što obezbeđuje 25 minuta leta uz maksimalnu brzinu od 100 kilometara na sat.

Po specifikacijama proizvođača maksimalna projektovana visina na kojoj Ehang 184 može da leti je 3000 metara ali je 500 metara označeno kao „visina za krstarenje“. Ograničenje u dimenzijama odredilo je unutrašnjost koja, s obzirom da je jednosed u pitanju, ipak nije skučena. U Ehangu napominju da su bezbednost i pouzdanost imali najveći prioritet u razvoju što je uslovilo strogi proces testiranja. Iznet je podatak da je u poslednje tri godine izvršeno preko 1.000 probnih letova u različitim simuliranim uslovima sa probnom lutkom proseče ljudske težine. Još uvek nije poznato kada će se Ehang 184 pojaviti u prodaji a proizvođač je za predstojeće leto najavio informacije o očekivanoj ceni. Izvesno je da ovu letilicu na putu do šire popularizacije očekuje niz testova i atesta međunarodnih institucija ali se već sada može reći da će zauzeti značajno mesto u istoriji razvoja lokalnog avio saobraćaja.

Objavio Jovan Mirović

TV K::CN