Redi: Niš mora da se oduži kralju Milanu Obrenoviću

U Nišu je pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika kralju Milanu Obrenoviću na centralnom gradskom trgu u 2018. godini kada ce biti obeleženo 14o godina od oslobođenja grada od Turaka.

Fondacija “Za lepši Niš” na čijem je čelu arhitekta Ivan Redi pokrenula je pricu da se u godini obeležavanja jubileja Nišlije zahvale Milanu Obrenoviću pod čijom vlašću je počev od 1878. godine Niš rekonstruisan u evropsku varoš. Prema predlogu spomenik bi trebalo da zajedno sa vec postojećim obeležjima bude u osi koju čine Spomenik oslobodiocima Niša, Čairska česma I spomenik Milanskom ediktu.

 

Podrška ovoj inicijativi nezvanično postoji, a zvanično je podneta Skupštini Grada Niša i relevantnim institucijama kao sto je Zavod za urbanizam. Odgovor koji je stigao iz Zavoda je da će se mesto za spomenik naći negde u širem okruženju Trga, što je, prema rečima Redija neshvatljivo.

„Ne mogu da shvatim da imamo čoveka koji je sa jedne strane najviše zadužio Niš, od koga je počela gimnazija, osnovnoškolstvo, Crveni krst, Vojna bolnica, povezani su Niš i Beograd…. i u celom tom sklopu mi kažemo smestićemo ga negde u širem okruženju Trga. Ja sa tim ne mogu da se pomirim. Za takvog čoveka ne može da se negde traži mesto, ono mora da se nađe negde u središtu istorijskih zbivanja“, kaže arhitekta Ivan Redi

 

Kralj Milan Obrenović ostaće upamćen kao prvi srpski kralj „posle Kosova“, kao i po uspešnim reformama koje će imati dugoročne posledice, poput vrlo uspešne reforme vojske, kao i opšte ubrzane evropeizacije Srbije. Za vreme njegove vladavine u Nišu su se održavale sednice Skupštine, a grad je dobio i nekoliko konzulata. Izgrađene su škole, Vojna i Gradska bolnica, kao i Pasterov zavod. Niš je povezan železničkom prugom sa Beogradom i time postao značajan saobraćajni centar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TV K::CN