Raste broj obolelih od morbila

Broj oboleliha sa sumnjom na morbile u Nišu raste, a za sedam dana u novoj godini prijavljeno je 12 slučajeva. Samo jutros prijavljena su tri slučaja, izjavila je za TV KCN načelnica pedijatrije u Domu zdravlja u Nišu Snežana Zdravković.

Poslednjih mesec dana u Domu zdravlja u Nišu je svakodnevna gužva. I pored toga zaposleni u toj niškoj zdravstvenoj ustanovi kažu da su spremni za sve novoprijavljene slučajeve na obolele sa simptomima morbila.

-Celokupan pregled iz predostrožnosti se izvodi odvojeno od ostale dece. S druge strane ohrabruje to što je povećan broj i vakcinisane dece protiv morbila, izjavila je Zdravković.

U Institutu za javno zdravlje u Nišu kažu da su veoma zabrinuti jer se epidemija morbila ne stišava, a medju obolelima je sve više starijih osoba koje nisu revakcinisane.

– Savkodnevno imamo novoobolele, a sve više je odraslih koji nisu revakcinisani ili nisu primili vakcinu protiv morbila. Biće problem i sa školskom decom kada se od sutra vrate u klupe, izjavio je prof. dr Zoran Veličković.

Upozoravaju da i pored toga što je epidemija u jeku treba vakcinisati decu protiv morbila.

Po poslednjim podacima IZJZ u Nišu 136 osoba je obolelo od morbila, od kojih je 54 hospitalizovano na Dečijoj klinici.

 

TV K::CN