Pešić u Nišu: Evropa zanemarila nacionalne lige

Proslavljeni srpski košarkaški trener Svetislav Kari Pešić održao je predavanje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. U prepunom amfiteatru, u društvu studenata, trenerea i košarkaških radnika, naš trofejni strateg je govorio na temu „Aktuelni momenat u svetskoj košarci“.

Prema rečima Pešića za razvoj i uspeh košarke na nekom regionu potreba su tri veoma značajna faktora, to su sistem takmičenja, koji mora biti primenljiv za određeni region, zatim selekcija mladih igrača, odnosno detaljna analiza  u cilju stvarajn rostera za budići period, i na kraju, metodika treninga koja je neophodna za usavršavajne igrača i najbitnija u ovim segmentima.

Pešić je istako Evropa nema reprezentativan sistem takmičenja.Po njegovom mišljenu, veliki broj utakmica u raznim kupovima ne stvara igrače već samo rezultat, a na taj način se zanemaraju nacionalna prvenstva i reprezentacije.

„Nacionalne lige stvaraju igrače, Evroliga ih ne stvara. Evroliga sa 16 klubova zahteva veliki broj utakmica, što znači da često timovi ne igraju najkvalitetnije što mogu, što nije dobro ni za gledaoce. U takvom sistemu nema prostora za stvaranje igrača, traži se samo rezultat. Da bi nacionalna liga stvarala igrače, moraju se smanjiti termini utakmica. Košarka se uči, trenira i igra, a  sada se samo igra“, rekao je Pešić.

Jedan od najtrofejnijih naših stratega se osvrnuo i na niški region koji već dugo godina nije zastupljen na košarkaškoj mapi Srbije.

Nišu nedostaje mnogo stvari da bi se napravio jedan profesionalni tim… Da bi Niš napravio ekipu neophodno je da ima sponzone, a da bi imao sponzone neophodno je da naša ekonomska situacija bude mnogo bolja od sadašnje. Naravno, potreban je neki bolji, konkretniji sistem finansiranja sporta, pa bi i Niš, kao i neki drugi gradovi na jugu Srbije imali svog dostojnog predstavnika”, rekao je iskusni trener.

Podsetimo, za Pešića se vezuju neki od najblistavijih trenutaka naše igre pod odbručima.Posebno mesto pripada zlatnoj medalji sa reprezentacijom Jugoslavije u Indijanopolisu 2002. godine. Sa kadetskom i juniorskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je evropsko zlato, sa juniorskom reprezentaciom u Bormiju čuvenu svetsku zlatnu medalju. Pešić u svojoj ruznici trofeja ima i dve zlatne seniorske evropske medalje ima sa dve različite reprezentacije, Nemačkom i Jugoslavijom Takođe je imao uspeha i na klupskom planu, osvajač je Kupa evropskih šampiona, Evrolige i Kupa Radivoja Koraća, kao i velikog broja nacionalnih prvenstava i kup takmičenja.

TV K::CN