Niš: Pacijent dobio upalu pluća zbog malih boginja

Tri osobe umrle su u Srbiji od komplikacija malih boginja – teške upale pluća, a od početka oktobra prošle godine do danas zaraženo je 1.255 ljudi.

Najčešću komplikaciju bolesti – upalu pluća do sada je imalo 158 obolelih osoba, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, a na Infektivnoj klinici u Nišu primljena je i jedna osoba sa upalom mozga kao komlikacijom malih boginja.

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu prof. Miodrag Vrbić kaže da je u toj klinici zbrinuto 10 pacijenata sa komplikacijama, da je njihovo stanje stabilno i da niko nije vitalno ugrožen.

„Primili smo sinoć pacijenta sa upalom mozga“, rekao je Vrbić za RTS i apelovao na sve pacijente da ne zanemaruju izuzetno visoke temperature, malaksalost, već da se obavezno jave lekaru za pomoć.

Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je rizik za smrtni ishod kod malih boginja jedan na 1.000 zaraženih, ali da ljudi nisu statistika i da je u Srbiji već bilo tri žrtve na 1.255 zaraženih pacijenata.

TV K::CN