Isplata zemljišta za izmeštanje pruge

Vlasnici parcela u okolini Niša, na kojima će se graditi obilaznica železničke pruge, trebalo bi već u februaru ove godine da dobiju novac za eksproprijaciju. Po planu, ceo posao oko isplate zemljišta biće završen do kraja 2018. godine, izjavio je član Radne grupe za izmeštanje pruge Ministarstva građevinarstva i saobraćaja Ljubivoje Slavković.

– Od 1.620 parcela, 400-500 rešenja je već u postupku eksproprijacije, a svim vlasnicima trebalo da novac bude isplaćen do kraja 2018, izjavio je član Radne grupe za izmeštanje pruge Ministarstva građevinarstva i saobraćaja Ljubivoje Slavković.

Po njegovim rečima posao oko isplate mogao je početi i ranije, ali se kasnilo u JP Železnice Srbije.

Železnica je, kako kaže Slavković, dobila od Poreske uprave cenu zemljišta po zonama, a oni vlasnici parcela, koji nisu zadovoljni ponuđenom cenom, moći će da pokrenu postupak pred Upravnim sudom.

– Ipak, to neće uticati na izgradnju obilaznice oko Niša, jer je reč o zemljištu od nacionalnog interesa. Najteži deo posla je raseljavanje, koje čeka oko 40 porodica, istakao je Slavković.

Evropska investiciona banka je raspisala tender za nadzorni organ koji će vršiti nadzor nad radovima rekonstrukcije pruge Dimitrovgrad- Niš, gde je uključena i obilaznica. Početkom 2019. je predvidjen početak radova na rekonstrukciji, a plan je da se 2022. godine oni završe.

Cena izgradnja obilaznice koštaće oko 80 miliona evra, a svih radova oko 250 miliona evra.

Podsetimo, potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge bilo je 2012. godine, a ministarka Zorana Mihajlović obećala je potpisivanje ugovora za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz Niša, ali i moderniyaciju pruge do Dimitrovgrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

TV K::CN