Dodeljena nagrada 11. januar

Najveće priznanje grada Niša, nagrada 11. januar, dodeljena je danas u pojedinačnoj konkurenciji prof. dr Slađani Filipović, onkologu i Zoranu Pešiću, piscu, a kolektivna priznanja gimnaziji “Bora Stanković” i medicinskoj školi “Dr Milenko Hadžić”. Nagrade im je na svečanoj sednici Skupštine grada Niša uručio predsednik Skupštine Rade Rajković ističući da su odluke donete jednoglasno.

Svečana sednica povodom dodele nagrade 11. januar, održana je u prepunoj sali niškog Oficirskog doma. Predloga za prestižnu gradsku nagradu i ove godine bilo je mnogo, 23 za pojedince i 10 za kolektive. Predsednik komisije i Skupštine grada Niša zadovoljan je odlukom.

Među 23 pojedinca koji su predloženi za nagradu “11. januar”, komisija za nagrade se odlučila da ovo priznanje treba da dobije onkolog Slađana Filipović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Do skoro je ona bila jedini onkolog u Nišu.

Jedan od dobitnika je niški pisac Zoran Pešić, koji je na književnoj sceni prisutan od 1981. godine. Jedan je od pokretača Književne kolonije Sićevo, urednik je Časopisa za književnost, umetnost i kulturu Gradina. Žiri Konkursa Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst za 2016/17. proglasio je za pobednika komad „Ulica usamljenih automobila“ Zorana Pešića Sigme.

Nagradu “11. januar” dobila je i Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić” koja je prošle godine proslavila 70 godina postojanja, pojašnjava Rajković, a jedna je od prestižnih strukovnih škola.

Komisija je odlučila i da nagradi Gimnaziju “Bora Stanković” koja postoji od 1969. godine i zvanični podaci pokazuju da je po popularnosti na trećem mestu u Srbiji i na prvom u Nišu. Poznata je po tome što učenici i profesori ove prestižne škole osvajaju nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Ukupni fond za nagrade je 500.000 dinara, što je isto kao i prethodne godine.

 

 

 

TV K::CN