Đurić: Nastavljamo borbu za opstanak na KiM

Božić na Kosovu i Metohiji prolazi u neiscrpnoj želji za slobodom i u uverenju da je borba za opstanak srpskog naroda blagoslovena, rekao je za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

„Uvereni da je to dostižno i da umnogome zavisi od nas samih i predsednik i vlada i narod će i u ovoj godini složno nastaviti da se bore za opstanak na KiM“, rekao je Đurić.
Reagujući na to što je grupa kosovskih Albanaca blokirala pristup manastiru Presvete Bogorodice u Đakovici Marko Đurić je rekao da su monahinje iza tih zidina slobodnije od onih  koji su u „okovima mržnje, želje da se drugi narod zatre“.

„Pokušaj da se blokira jedan manastir je bezumlje a postavlja se pitanje šta rade hiljade pripadnika Kfora, Euleksa i drugih misija koji ne mogu da obezbede da četiri monahinje mogu da dišu i da žive slobodno“, rekao je Đurić.

Upitan o zahtevu za izmenu Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, koji je izazvao nesuglasice u kosovskoj skupštini, Đurić je rekao da se Srbija zalaže za to da ratni zločinci budu kažnjeni, ali da, s obzirom na to da Srbija nije konsultovana pri osnivanju ovog suda ne treba sada njoj da se obraćaju za pomoć u rešavanju sukoba.

„Kako je predsednik Vučić precizno primetio, osnivanje tog Specijalnog suda i njegov rad, pa i sadašnja situacija, stvar su odnosa između Albanaca i njihovih partnera i prijatelja. Nisu nas pitali kad su osnivali taj sud, kada je možda i moglo da se dogovori da to zaista bude međunarodni sud, nemoj ni sada da nas zovu kada su se posvađali“, rekao je Đurić.

 

Izvor: RTS

TV K::CN