Bugarski ambasador pri EU: Vreme da se posvetimo Zapadnom Balkanu

Dimiter Čančev kaže da je Evropa dugo bila zaokupljena rešavanjem sopstvenih problema i da je sada krajnje vreme da svoju pažnju posveti susedima.

„Sada kada se evropska ekonomija podigla svi imamo priliku da pogledamo naše partnere na Zapadnom Balkanu i da ih uverimo da je njihova evropska perspektiva stvarna“, izjavio je bugarski ambasador pri EU Dimiter Čančev.
Bugarski ambasador pri EU je u Briselu, prilikom predstavljanja bugarskog predsedavanja Savetom EU, ocenio da je Evropa u prethodnim decenijama bila pogođena uzastopnim krizama.

To je, prema njegovim rečima, rezultiralo fokusiranjem EU na rešavanje sopstvenih problema pre nego što se bavila onima oko sebe.

„Kao rezultat toga mnogi naši partneri, posebno oni na Zapadnom Balkanu, izgubili su nadu u svoju evropsku perspektivu. Oni su čak počeli da traže prilike za rast i razvoj na drugim stranama“, upozorio je Čančev.

Govoreći u briselskom pres-klubu, Čančev je pozvao na poboljšanje veza koje bi doprinele ukupnom razvoju regiona.

„Tu na prvom mestu mislim na transportne veze, povezanost u energetkoj oblasti i telekomunikacijama, ali i u obrazovanju“, naveo je bugarski ambasador pri EU.

Čančev je kao primer bolje saradnje i povezanosti u regionu naveo primer inicijative da se između Bugarske, Srbije i Makedonije, a po ugledu na ukidanje rominga među zemljama članicama EU, potpiše memorandum o smanjenju cena rominga u mobilnoj telefoniji.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN