Brnabić: Francuzi su dali najbolju ponudu!

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da je francuska korporacija „Vansi erports“ (Vinci Airports) dala najbolju ponudu za koncesiju na 25 godina za aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu. 

Ona je prilikom posete Narodnom muzeju Srbije rekla novinarima da je planirano da prihodi od koncesije i investicija u narednih 25 godina budu 1,5 milijardi evra, a da se posle 25 godina aerodrom vraća u vlasništvo Srbije.

Brnabić je rekla da je firma „Vansi“ dala najbolju ponudu po sva tri kriterijuma – finansijskom, tehničkom i pravnom.

Dodala je da ta francuska firma već upravlja sa osam aerodroma u svetu.

Kako su objavili mediji pozivajući se na neimenovane izvore, „Vansi erports“ je ponudio 501 milion evra za koncesiju aerodroma na 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od pet do 16 miliona evra.

Ta firma je osnovana 1996. godine, kao deo građevinsko-poslovne kompanije „Vansi“ (Vinci), jedne od najvećih takvih u Evropi.

Ponude za beogradski aerodrom su dostavili i švajcarsko-francuski konzorcijum „Zurić Airport“ sa kompanijama „Eiffage“ i „Meridiam Eastern Europe Investments“, indijsko-grčki konzorcijum „GMR Infrastructure ltd“ i „Terna“, i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum „Inćeon international Airport corporation“, „Yatirimlari ve Islatme“, „VTB capital infrastructure“.

Odluka o najboljim ponudama za koncesiju trebalo je da bude doneta do 25. decembra, ali je potom taj rok pomeren na 29. decembar, pa na 5. januar.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“ objavili su 10. februara 2017. godine.

TV K::CN